Zoeken in deze blog

22 december 2014

Verbaliserend optreden

Westhavenkade, Vlaardingen


En nóg een bord uit Vlaardingen - ze zijn daar echt buitengewoon creatief. Ik viel vooral voor de waarschuwing die onderaan staat: 

"Bij overtreding van dit artikel zal verbaliserend worden opgetreden."

Ik probeer me dan altijd voor te stellen hoe zo'n zin uiteindelijk op zo'n bord komt. Waarschijnlijk stond er eerst: "Overtreders krijgen een boete". En toen kwam er een handhaver langs die zei dat dit niet correct was volgens de letter van de wet. "Wat is de letter van de wet dan wel?" Nou, dit dus.

15 december 2014

Verboden te skaten

Stadhuis Vlaardingen


Als ik dit bord zie, krijg ik meteen zin om te gaan skateboarden

8 december 2014

Rommel kwijt

Westhavenkade, Vlaardingen


Hier is een bordenartiest aan het werk geweest. Kijk eens naar die rode O (in vaktermen heet dat een gehistoriseerde initiaal, ontdekte ik net). Zie die prachtige bladspiegel. En het rijmt ook nog eens. Prachtig.

Ik ben heel benieuwd of deze huisvlijt ertoe heeft geleid dat mensen hun afval netjes in de bak gooiden.

1 december 2014

Verwonding van kinderen

Westerpark, Amsterdam


U wilt dat mensen zich aan uw regels houden?

Tip 1: Niet alleen verbieden, maar ook uitleggen waarom. Check! 
Tip 2: Doe een beroep op een breed gedeelde norm. Check!
Tip 3: Gebruik de woorden 'glaswerk', 'verwonding' en 'kinderen' in een zin. Check!

Een mooi voorbeeld van een BangBord.

(Zou ik trouwens de enige zijn die zich afvraagt waarom alleen kinderen een reden zijn om glaswerk te verbieden? What about volwassenen, dieren, fietsbanden, reinigingskarretjes, grasmaaiers - zijn die onkwetsbaar?)

28 november 2014

Ervaring gewenst, niet een pré

Javastraat, Amsterdam


Ervaring is geen pré in de horeca - dat verklaart een hoop.

26 november 2014

De rebus van de week

Oranjesluizen, Amsterdam
Naar verluidt verloot Rijkswaterstaat een boekenbon onder de goede inzenders. Gelukkig heb je als watersporter in de sluis een hele tijd om het bord te ontcijferen. En dan blijkt het toch minder cryptisch dan gedacht.

24 november 2014

Verboden objecten te koppelen

Balistraat, Amsterdam


Volgens mij staat hier het volgende:
"Mensen met een rolstoel mogen hier parkeren van 9.00 tot 20.00h. Maar het is verboden objecten te koppelen aan gemeentelijke eigendommen, volgens Art. 4.27 van A.P.V. Amsterdam."

Over welke objecten gaat het? Rolstoelen? Welke gemeentelijke eigendommen bedoelt u: deze paal? En waarom mag het wel na 20.00h 's avonds?

Gelukkig rijden mensen in rolstoelen zo langzaam dat ze de kleine lettertjes rustig kunnen lezen en de APV er even op kunnen naslaan.

19 november 2014

Capisci?


Tja, schreef Peter de Leeuw die dit bordenbos een paar jaar geleden bij Trevi fotografeerde: de burgemeester hier heeft waarschijnlijk een neef met een bordenfabriek. Dat vermoeden wij ook. En die neef heeft vast ook een grote familie, capisci?

Nou is dit niet voorbehouden aan Italië.  Bij de wildgroei van borden grijpt de Europese harmonisatie aardig om zich heen, zo merkten wij. Zo wees Ivo Schoeters ons op de onderstaande Belgische bordenboom die hij vond in Schelle (nabij Antwerpen). Het is maar een geluk dat het een 30 km/u zone is, zo benadrukte hij. Dan zie je tenminste nog iets.....



Zou het kunnen zijn dat wij Nederlanders zelf de aanstichters zijn van het gebruik van zo'n lokale bordentsunami? Een paar jaar geleden was immers op één van de meest toeristische plaatsen van het land, Marken, het onderstaande plaatje dat de bussen vol toeristen zagen als ze het eiland aandeden.
Hebben we ze daar wellicht op ideeën gebracht? Als dat zo is zien we de toekomst zonnig tegemoet, want inmiddels ziet het er op Marken een stuk overzichtelijker uit.





________________________________________________


Aanvulling door Sander op 21 november 2014

Muiderpoort Station Amsterdam



Dit is een variant op het bordenbos dat hierboven besproken werd door Marnix. Hier zag ik een schier oneindige herhaling van hetzelfde bord - er staan er minstens tien op een gebied dat maximaal veertig bij twintig meter groot is. Eigenlijk net zo verwarrend als de voorbeelden hierboven, ook al is de boodschap simpel: "Haal je fiets hier weg anders doen wij het voor je". (Zo eenvoudig staat het er natuurlijk niet: er wordt vooral veel geschermd met APV-artikelen en afkortingen: een BrilBord op zich.)

17 november 2014

Brood voeren is strafbaar

Zeeburgerkade, Amsterdam


Brood voeren is strafbaar - dat weet iedereen toch? Mocht je nog twijfelen, dan word je wel overtuigd door de VETTE RODE HOOFDLETTERS.

Het doet me denken aan de verkiezingsposters van de VVD en dan vooral aan de reactie daarop:



Ha Sander, 
Wat voer jij dat brood tegenwoordig trouwens? 
Eendjes?
Groet,
Marnix

11 november 2014

Het liefste bord van Amsterdam

November 2014, Oosterdokskade, Amsterdam (via AT5.nl)

Voor rood moet je ook stoppen, schreef Antoinette van Peperstraten op Facebook terecht...

10 november 2014

Parkeren op eigen risico

Apeldoorn, Orderbos

Aandoenlijke huisvlijt die een beroep doet op het fear appeal. Vooral die zwart-wit foto met de ingetikte achterruit: horror voor elke autobezitter!

1 november 2014

Bordsudoku

Gemeente Monnikendam, medio 2014
Deze borden staan in het landelijk gebied tussen Marken en Monnikendam. Naar ik denk neergezet door de VVV van Monnikendam, om de toeristen op het lange, lange fietspad tussen die twee plaatsen wat te doen te geven. Want welk bord staat hier teveel, en welk bord is strijdig met het ander? Rechts staat immers het blauwe bord 'fiets-bromfietspad'. Dat gebodsbord gebiedt fietsers en bromfietsers het betreffende fietspad te gebruiken. Je zou dus zeggen dat het verbodsbord een nodeloze uitgave van de gemeente Monnikendam is. Maar het wordt helemaal curieus als dat alleen maar in het zomerseizoen geldt. Of luisteren mensen in dit gebied in de zomer alleen naar verboden en in de de andere maanden naar geboden? Met hetzelfde resultaat.....dat iedereen op het fietspad rijdt? Wie helpt ons uit de brand?

27 oktober 2014

Geboorde put

Maarssen, achter het station

Dat u het even weet: dit is een Geboorde put. Check!

20 oktober 2014

'Uw fietsenstalling heeft een menselijk gezicht'

Station Maarssen

'Uw fietsenstalling heeft een menselijk gezicht: de beheerder heet u van harte welkom in deze gratis stalling.'

Als je dat op een poster moet lezen, vraag je je toch af waarom dat menselijke gezicht dit niet gewoon aan mij kan vertellen. Of heeft het menselijke gezicht geen stem?

15 oktober 2014

Veranderende omgangsvormen...

Zwolle, mei 2014

Ik weet niet wat u uw kinderen leert, maar ik breng mijn dochter bij dat gasten altijd voorgaan. Maar volgens dit - inmiddels veel gebruikte bord - is dat passé. Want je mag hier als auto te gast zijn, voor ga je zéker niet. Integendeel. Maak je klein en pas je aan, dat is de boodschap.

Je zou bijna denken dat dit bord een politiek statement is...

13 oktober 2014

Bierzone

Europalaan, Eindhoven

Dat onderste bord van de milieuzone ken ik: daar mogen vrachtwagens zonder roetfilter niet inrijden. Maar een bierzone? Mag je daar zonder bier niet in, of juist niet mét bier? Het zal wel een overblijfsel zijn van de carnavalsdagen - ik was in Eindhoven toen ik deze foto maakte. Maar dan is het wel een erg mooi nagemaakt bordje: niet van echt te onderscheiden. Is er iemand die me kan vertellen hoe dit zit?

8 oktober 2014

Bikeway to heaven

Zuidersingel, Berkel en Rodenrijs


Peter Geukes uit Rotterdam maakte deze foto en schreef: "Ik maak vaak wat grotere fietstochten en kom met enige regelmaat rare situaties tegen. Meestal neem ik niet de moeite om af te stappen om een foto te maken, maar voor bijgaande foto deed ik dat graag. De omleiding lijkt via de hemel te lopen. Het is ook mogelijk om rechts of links af te slaan."

7 oktober 2014

Participatiesamenleving (deel 5)

Fietsenstalling Centraal Station, Amsterdam


Gezien de participatie vanuit de samenleving in de vorm van duizend stickers op dit bord, vond ik deze tekst uit de Troonrede van 2013 wel toepasselijk:
"Wanneer mensen zelf vorm geven aan hun toekomst, voegen zij niet alleen waarde toe aan hun eigen leven, maar ook aan de omgeving."

Update 15 december 2014: Bijna schoon



Het bord is schoongemaakt. Aan de stickers links op het bord (naast de P) kunnen we zien dat het nog geen uitgemaakte zaak is wie dit gevecht in de publieke ruimte uiteindelijk zal winnen: de beheerder of de horden stickerplakkers. Ik blijf het voor u volgen.

Update 23 december 2014: Helemaal schoon



Het bord is nog een keer - en nog helemaal - schoongemaakt. Zelfs de stickers linksonder die er een week geleden op zaten zijn weg. Hier is een sticker-oorlog gaande; kijken wie wint. Als de reinigers winnen nomineer ik dit bord voor de 'Bord van 2014'- award.

Update 6 februari 2015: Nieuwe wapens



Daar gaan we weer: ik tel vier stickers en witte graffiti. Zo te zien van vier verschillende 'artiesten'. Kom op reinigers: jullie zijn!

Update 17 april 2015: De strijd verhardt



De schoonmakers hebben het initiatief weer naar zich toe getrokken: de graffiti is verwijderd en het bord is weer schoon. Opvallend dat ze de sticker rechtsboven hebben laten zitten. Of zou die sticker op precies dezelfde plek weer zijn opgeplakt door de KEXKO fans? Of hebben de KEXKO fans alle andere stickers en stiften zelf verwijderd om hun sticker meer op te laten vallen?

Er is nóg iets bijzonders, maar dat zie je alleen als je vrij dichtbij gaat staan. Er zitten krassen op het bord. Heel veel krassen. Zouden de bekladders hun laatste wapen in de strijd hebben gegooid? Krassen wordt ook wel 'dutch graffiti' genoemd omdat het goedkoop is, zo zonder spuitbus, stift of verf. Het staat ook wel bekend als krassiti, trouwens.

Of hebben de schoonmakers te hard gepoetst? Dat lijkt me niet: ik zie weliswaar geen duidelijke tekst of tekening in de krassen, maar dat overkomt we ook wel eens eens in een museum voor moderne kunst. Dus misschien zie ik het gewoon niet goed.

Zo langzamerhand vind ik het trouwens wel eens tijd worden dat iemand zich meldt bij mij om wat zaken op te helderen. Bij voorkeur spreek ik af met een beheerder (Wat is jullie filosofie achter de aanpak?) of juist iemand van KEXKO, een stifter, krasser of andere stickeraar. Anonimiteit gegarandeerd.


Stekelige poep

Scheveningen Strand


Hebben we hier een nieuwe categorie borden te pakken: het RaadselBord? Lisette de Boer stuurde deze foto in en schreef: "Raadselbord op het strand van Scheveningen. Waarschijnlijk een waarschuwing tegen de kleine pieterman, een stekelig visje dat zich ingraaft op het strand. Of zijn het stekelige hondendrollen?"

Veel dank voor deze fraaie foto.

Fietsdiefstal: het blijft een plaag

Amsterdam-Noord

Levensgevaarlijke buurt hier. Met veel fietsers op de rijbaan. Maar wat erger is: hun fietsen zijn zojuist gestolen. Kennelijk hebben ze wel de dief in het zicht. Waarom rennen ze anders zo zonder fiets over de rijbaan?

6 oktober 2014

Geschiedt

Schiphol


Amsterdam heeft een leus: "I Amsterdam". Engelstalig dus. Maar in welke taal wordt gewaarschuwd voor het beklimmen van de metershoge letters "I Amsterdam"? Nederlands. En dan ook nog eens in het meest formele jaren-vijftig Nederlands denkbaar. Wanneer hebt u voor het laatst het woord 'geschiedt' in een zin gebruikt? Waarschijnlijk in: "Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doet dat ook de ander niet."

De maker van de foto vraagt zich terecht af: "Hoeveel beklimmers zouden dit kunnen lezen? #communicatie-of-indekken?". Wij noemen dit indekken op dit weblog een BangBord: niet om de lezer van het bord bang te maken (dat komt ook voor), maar omdat de plaatser bang is voor een schadeclaim of gedoe.

Dank aan Huib Koeleman (@huibkoeleman) voor de prachtige foto.

Gesloten voor sulky's

Vlietberg, Nijmegen


Ik heb vrij lang naar deze totempaal zitten kijken. Ik zie vijf boodschappen onder elkaar en ik begin bovenaan:

1. "Verboden toegang in beide richtingen voor iedere bestuurder". Zoals elke paardrijder weet zijn ruiters, koetsiers en geleiders van rijdieren, trekdieren en vee allemaal bestuurders volgens de Wegenverkeerswet. Die komen er dus niet in.

2. Maar, zo legt het eerste onderbord uit, het verbod geldt niet voor vee. Okee: dus de boer mag zijn koeien naar een volgend weiland brengen. Trouwens: ook uitgezonderd zijn 'alle voertuigen behalve bespannen wagens'. Huh? Maar dan geldt het verbod toch alleen voor bespannen wagens?

3. Inderdaad, zo blijkt uit het tweede onderbord dat de boel even helder samenvat door aan te geven voor wie deze weg dus gesloten is. Alhoewel, helder? Wat zijn sulky's?

4. Het derde onderbord verraadt de ware intenties van de bordenplaatser: 'Klaphek voor: voetgangers, skeelers e.d.' Aha! Het is dus de bedoeling dat je hier komt wandelen of skeeleren en verder niet. Wat is trouwens 'e.d.'? Is dat een term waar je als verkeersdeelnemer wat mee kunt? ("Ik vind pony-rijden meer op skeeleren lijken dan op paardrijden, agent.")

Waar de vijfde boodschap zit? Kijk eens goed in de witte cirkel van het bovenste bord. Daar loopt een pinguïn. Is dat ook een bestuurder?

Dit bord kreeg ik van Tom Kloppenburg. Dank! Tom merkte trouwens op dat dit een doodlopende weg is, behalve voor voetgangers en fietsers. Dat staat er dan weer niet bij, terwijl dat volgens mij het meest relevante stukje informatie is.

Let op!! Schijnaanvallen.

Den Haag

"Een behulpzaam bord ervan uit gaande dat men geen oplossing voor de aanvallen zelf kon verzinnen", aldus Sasja Hulscher die dit prachtige staaltje bestuurlijke onmacht voor ons vereeuwigde.

4 oktober 2014

Strafbare feiten verboden

Gevonden op drogredenen.nl


Ik kijk altijd hoopvol naar bordjes bij de ingang van een overheidsgebouw, buurthuis en winkelcentrum. Een aantal pareltjes hebben we op dit weblog al besproken in de categorie 'BangBord'. Een bijzondere variant is het bord dat herhaalt wat ieder normaal mens al weet. 'Wapens verboden' bijvoorbeeld. Of 'Geweld verboden'.

Tijdens een zoektocht op internet kwam ik bij bovenstaand bordje terecht: :"Het is in het Roercenter NIET toegestaan zich schuldig te maken aan strafbare feiten." Prachtig.

3 oktober 2014

Boom beschermt gebied

Arnhem


"Tijdens werkzaamheden aan de weg werd een veldje gebruikt om een schaftkeet en bouwattributen te stallen. Blijkbaar was de boom het daarmee niet eens en nam zo zijn maatregelen tegen te dichtbij geplaatste spullen. Het is nooit duidelijk geworden wat de consequentie zou kunnen zijn als er toch iets achter het hek zou worden gezet."

Ingezonden door Bart Schraag nadat hij door Maxim Februari in NRC Handelsblad van dinsdag 30 september 2014 op dit weblog werd gewezen.

2 oktober 2014

29 september 2014

Ander jasje

Fietsenstalling HS Station, Den Haag


"Het nieuwe blauw op straat. We steken onze agenten in een ander jasje." En dat maken we bekend op een afvalbak. The medium is the message?

26 september 2014

Risicoparkeren....

Veelaan, Amsterdam

Dit bord hangt al een jaar of vijftien op een toegangsweg naar mijn oude buurt in Amsterdam. Opgehangen in de tijd dat niet alleen geluk, maar ook de junk nog heel gewoon was. En waarin de stoepranden dus vaak knisperden van het vers gevallen glas. Helaas werd het bord vergeten, zoals dat vaak met dit soort borden gaat. Gelukkig wist het mee te groeien met z'n tijd. Op de paal trok immers een camera in als buurman. Oorspronkelijk opgehangen om de milieuzone bewaken, maar inmiddels ook met een wat breder mandaat. En volgend jaar vast nog breder. Het bord waarschuwt nu dus voor Risicoparkeren anno nu. Met de P van (pas op uw) Privacy. Mooi toch, zo'n tweede leven?

De moraal van dit verhaal? Verbind aan dit soort waarschuwingen altijd een sunsetclause. Stel dus een termijn waarop ze worden weggehaald, tenzij blijkt dat het probleem nog steeds voortduurt. Dat voorkomt dat jaren later zo'n 'bangbord' nog steeds bedreigende signalen over een buurt staat uit te stralen, terwijl er allang niks meer aan de hand is.

22 september 2014

Waffen verboten

Hamburg, Reeperbahn


Ik vond op de Reeperbahn in Hamburg, Duitsland een mooi voorbeeld van een BangBord. Hier hangen videocamera's voor uw veiligheid (DAS IST BLÖD! vond iemand). Ook zijn wapens verboden: pistool, mes, schroevendraaier en spuitbus. Dat verbod geldt van maandag tot zondag. Dat zijn alle dagen van de week dus wat dat toevoegt weet ik niet. Gelden andere verboden dan niet op alle dagen? Oh, inderdaad: flessen (of gebroken flessen?) zijn ook verboden, maar niet op vrijdag-, zaterdag- en zondagavond en op feestdagen van 22 tot 6 uur. Eigenlijk best een ingewikkeld bordje dus. De kleine lettertjes heb ik niet eens geprobeerd te lezen omdat ik niet in het bord durfde te klimmen. Ik had geen zin om het weekend door te brengen in een Duitse politiecel.

21 september 2014

Ik wil je zien

Prins Hendrikkade, Amsterdam

"Ik wil je zien" is de jaarlijkse fietsverlichtingscampagne van de Fietsersbond. De posters van die campagne worden vaak meerdere keren achter elkaar opgehangen: op de foto vier keer. "Herhaling is de kracht van de reclame", denk ik dan. Maar is dat eigenlijk ooit goed onderzocht?

Er blijken honderden studies te zijn die herhaling in de reclame onderzoeken. En die studies zijn het lang niet allemaal met elkaar eens. Het volgens Google Scholar meest geciteerde artikel uit (uit 1977!) heb ik grondiger bestudeerd. Hun conclusie luidde: "Nee: herhaling is níet de kracht van de reclame." Proefpersonen die een advertentie (voor tissues) vaker te zien kregen, waren het niet meer eens met de boodschap van de advertentie, noch waren ze eerder geneigd het product te kopen. Herhaling werkt dus niet altijd.

Maar deze onderzoekers beschreven wel hoe herhaling kán werken.
Iedereen die een reclame of poster ziet gaat een proces in dat uit drie fasen bestaat:
  1. Betekenis geven - U ziet de poster hangen ('exposure'), bekijkt hem ('attention') en u snapt de boodschap ('comprehension'). Als u ergens in dit proces afhaakt, stopt het. Herhaling werkt dus omdat de kans groter wordt dat u hem ziet hangen.
  2. Verwerken - U verwerkt de informatie. U vergelijkt de informatie met wat u vindt en weet ('comparison') en geeft de boodschap een plekje in uw eigen opvattingen ('integration'). U gaat hier - zonder dat u dat hoeft te weten - van neigingen ('beliefs'), naar houdingen ('attitudes') of zelfs bedoelingen ('intentions'). Herhaling kan hier helpen,

The Dancing Traffic Light


In Nederland werken we vaak met zo'n calvinistisch aftellend klokje naast de verkeerslichten om mensen tot wachten aan te sporen. Dat werkt, maar is het ook leuk? In Lissabon gooiden ze er - in een door Smart opgezet experiment - een extra handje levensplezier bij. Laat je inspireren door het resultaat!


9 september 2014

Fietsers uit tunnel!

Amsterdam Muiderpoort Station


Als je voetgangers moet waarschuwen voor fietsers die uit de tunnel komen, is het eigenlijk al te laat. Ik denk dat dit BrulBord er voornamelijk hangt om het geweten van degenen die verantwoordelijk zijn voor de openbare ruimte gerust te stellen. Het is een beetje een onhandige bocht, maar dan hangen we toch gewoon een bordje op?

Wat er dan wel moet gebeuren? Gewoon: een goede oversteekplaats voor voetgangers. Of een fietsverbod in de tunnel. Maar dat kost geld of het kost handhaving. Dan is een bordje echt veel aantrekkelijker.

3 september 2014

Diversion

Cierencester, Verenigd Koninkrijk


Met dank aan (een collega van) Marc de Haan die dit kiekje maakte op vakantie. En met dank aan de zoon van die collega die het advies netjes opvolgde.



28 augustus 2014

WCTV?

Voor een hotel in Mikulov, Tjechie
De afgelopen dagen kregen we van verschillende kanten dit beeld aangereikt (waarvoor dank!). Even gechecked natuurlijk of het echt is. Dat lijkt het wel. Het zou staan in de Tjechische plaats Mikulov, net over de grens met Oostenrijk. Het plaatsje is bekend om z'n wijn, waar nogal wat toeristen op afkomen. Die na het proeven...nou ja, de rest kunt u natuurlijk zelf bedenken.

Of het werkt is ons niet bekend. Het is wel de enige toeristenplaats die wij kennen waar je niet dik hoeft te betalen voor een vakantiekiekje, maar het zelfs krijgt thuisgestuurd.....

Dank aan @angel1tweet en @_iVos_ voor de tip en aan @sampsturgis die het beeld het eerste plaatste op Citylab.com.