Zoeken in deze blog

15 december 2015

De ezel en het bord

Mauritskade, Amsterdam, oktober 2015

Eén van de eerste bijdragen op dit blog ging over het bord Use it, Lose it. Een angstaanjagend bord uit de Amsterdamse regio, dat door @JanHoek treffend werd beschreven als Bangbord. Een omschrijving die wij van harte hebben overgenomen (en waarop ook de rest van onze bordenindeling is gebaseerd). Ook van anderen kreeg het bord veel kritiek.

Je zou dus denken dat, toen het tijd werd de borden te vernieuwen, er voor een andere, genuanceerde insteek werd gekozen. Niets van dat al. Dus siert nu Hold Me Close! Stay Alert! het Amsterdamse straatbeeld. Dezelfde vormgeving, dezelfde uitstraling, maar nu met een nog angstaanjagender strekking. Want één boodschap die je uit het bord op kan pikken is dat je hier voorzichtig moet zijn met je telefoon, omdat je er zo van kan worden beroofd. Dat zal wel de boodschap zijn die de ontwerpers oorspronkelijk voor ogen hadden.

In hun tunnelvisie hebben zij de tweede boodschap die je uit het bord op kan pikken kennelijk over het hoofd gezien. Stay Alert en hou je telefoon maar in de aanslag. Want het is hier levensgevaarlijk! Onzin, zo weet de Amsterdammer, maar wat denk je hier als een beetje angstig aangelegde bezoeker? Zie je wel dat Amsterdam niet pluis is? Wegwezen!

Dat laatste zou ik overigens het liefst tegen de ontwerpers (of hun opdrachtgevers) willen zeggen.  Want met dit tweede Bangbord is het duidelijk: een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, maar kennelijk wel aan hetzelfde bord.