13 april 2015

Vaag, vager, vaagst....

Deventer kermis, april 2015
foto: Tom van Dijke. Overgenomen met toestemming redactie De Stentor

Steeds meer gemeenten proberen grenzen te stellen aan OMG's, 1-percenters of hoe criminele motorbendes ook genoemd mogen worden. Dat is niet zonder reden. Maar in de praktijk blijkt het knap lastig. Dus wordt er heel wat af geprobeerd. Soms gaat dat goed, soms - zoals in dit geval - minder goed.

De Stentor meldt dat het bord bedoeld is om motorbendes van de kermis af te houden. "De kermis is bedoeld voor gezinnen en niet voor motorclubs", zo zegt een gemeentewoordvoerder in die krant. "In de veiligheidsvisie is het voorkomen van het ontstaan van motorbendes bovendien als prioriteit benoemd, en dit bord vloeit eruit voort." Tja. De plaatselijke Rotary met de kenmerkende grijze pakken zal dit jaar dus ook niet meer naar de kermis zijn geweest, net als drumband "Ons Genoegen" in hun fraaie blauwe pakken. De politie betreedt alleen nog in burger de kermis. Over wat negatief sfeerbepalende kleding is wordt in menig gezin met puberdochters overigens al járenlang gedebatteerd.

Dat het bord wellicht wat al te vaag is ziet de gemeente inmiddels ook. Dus wordt - ik volg weer even de Stentor - het bord binnenkort vervangen door een véél duidelijker bord: "Het kermisterrein is niet toegankelijk voor leden van georganiseerde motorclubs". Stukken beter ja. Alleen moet ik nu voor het jaarlijkse uitje van de Vereniging van Saaie BMW-rijders Op Leeftijd wéér een andere bestemming zoeken....