Zoeken in deze blog

21 mei 2018

Fietsen welke



Station Schiedam
Foto gemaakt door Jane van 't Hoff (via Twitter)


Deze foto werd gemaakt en getweet door Van 't Hoff met een opmerking over de wat haar betreft opvallende ondertekening van het bericht op het bord door 'De toezichthouder'. Interessant punt inderdaad.

Wat mij vooral opvalt is het formele taalgebruik. Ik ken een boel handhavers en politiemensen en het valt me altijd op dat zij veel ouderwetse woorden en stijlvormen gebruiken. Volgens mij doen ze dat omdat het juridischer klinkt. Wie zegt er nou nog 'Fietsen welke zijn gestald' in plaats van 'Fietsen die zijn gestald'?

Goeie service trouwens.

15 mei 2018

Mindervalide (handhaven)



Montelbaanstraat, Amsterdam


En het is de bordenmaker van de gemeente Amsterdam alwéér gelukt: ik heb geen idee wat dit bord betekent. Ik heb wel een vermoeden. Ik denk dat het woord tussen haakjes (handhaven) een geheugensteuntje is richting passerende handhavers.

Maar dat maakt het eigenlijk niet veel begrijpelijker. Want, ten eerste, wat betekent 'Mindervalide' op dit bord? Is dit een parkeerplaats voor een mindervalide? Waarom staat dat er dan niet bij? En, ten tweede, waarom zou je handhavers op een bord moeten vertellen dat ze hun werk moeten doen? Betekent dit dan namelijk niet automatisch dat ze zich van alle andere borden niks hoeven aan te trekken?

Ik hoop dat iemand het me uit kan leggen want hoe langer ik ernaar kijk, hoe minder ik het begrijp.

7 mei 2018

Streng!

Diemerzeedijk, Amsterdam-IJburg, maart 2018
Al jaren vraag ik me af wat nu eigenlijk het verschil is tussen 'streng verboden toegang' en 'verboden toegang'. Is 'streng' een soort overtreffende trap van 'gewoon verboden toegang? Met als superlatief het - beetje archaïsche - 'ten strengste verboden toegang?

Ik vrees van niet. Ik komt mij voor dat de strengheid van zo'n bordje nogal eens vooral duidt op een door de tijd heen opgebouwde frustratie, dat mensen zich óndanks het 'verboden' toegang' tóch op het terrein blijven begeven. Een bordje als de wanhoopskreet dus uit drs. P's klassieker Heen en Weer, waarin passagiers ondanks de waarschuwing van de veerman 'Mensen, de boot is vo-hol' toch maar blijven toestromen. Met de kolkende ondergang als resultaat.

Intuïtief ga jin zo'n situatie als beheerder- al is het maar via zo'n bordje - steeds harder schreeuwen om te zorgen dat mensen toch écht naar je luisteren. Waarvan we inmiddels weten dat dát dus niet werkt. Juist niet, zou je bijna zeggen. Want krijgt u - net als ik - bij het zien van zo'n bordje vaak ook niet de neiging júist even aan de andere kant van de slagboom te kijken?


1 mei 2018

Toilets



Costa Rica


Ik vind dit bordje veel duidelijker dan onze saaie Hollandse variant. En veel leuker.