Zoeken in deze blog

25 januari 2016

Busbaan. Ook voor motoren

Porto, september 2015
Bij Bordwatching hanteren we een wat vrije opvatting van het begrip bord. Want waarom moet dat per se een afbeelding op een stuk ijzer zijn? Plakletters op een stuk asfalt doen immers precies hetzelfde: aangeven wat er mag of niet mag. Of wat er van je verwacht wordt. In die categorie vind ik - als stadsmens en motorrijder - deze wel heel fijn. Het legaliseert wat veel motorrijders toch al doen om de doorstroming te bevorderen. Je kunt van Portugezen zeggen wat je wilt, maar niet dat ze niet begrijpen hoe je stadsverkeer vlotjes kunt laten verlopen. Misschien ook eens een pilotje in Nederland waard?

___

Hoi Marnix,

Mag ik daar als fietser en stadsmens aan toevoegen dat ik de gewone fiets (zonder motor) dan graag ook op de busbaan wil laten? Dat heb ik in Parijs ervaren en dat beviel heel goed. Of nee, wacht: fietsers hebben in Nederland al vrijliggende fietspaden. Dat is natuurlijk nog beter dan delen met de bus. Toch is het leuk om te zien hoe andere landen (waar de fietser minder verwend is) deze kwetsbare groep ook een plekje proberen te geven.
* Zie dit mooie staaltje huisvlijt bikexprt.com.
* Of dus die Franse oplossing:


17 januari 2016

Geen objecten plaatsen



Amsterdam Oost


Volgens het woordenboek is een object "elk ding dat zich aan de menselijke zintuigen voordoet, of het is een zaak, proces of persoon waarover men aan het spreken of denken is."

Hoe dan ook: objecten mag je hier niet plaatsen want er staat al een gedenkteken. Ik vind het dankwoord aan het eind van het bord heel sympathiek.

15 januari 2016

The medium is the message (?)

Gerard Douplein, Amsterdam, oktober 2015

We houden het hier graag ordelijk, proberen deze borden de voorbijganger op allerlei manieren aan het verstand te brengen. Daar valt best wat voor te zeggen. Alleen...waarom vormen die borden zélf dan eigenlijk zo'n zooitje?

8 januari 2016

Tuurlijk!

Porto, september 2015

Op een criminologencongres in Porto stapte ik elke avond in een lift waarnaast dit bordje hing. Ik had werkelijk geen idee wat het bordje me probeerde te vertellen. Na lang turen kon ik maar één uitleg bedenken. Dat de wetgeving in Portugal ten aanzien van sexual harrasment in Portugal wat is doorgeschoten. En dat je dus vooral niet met twee personen van ongelijk geslacht in de lift mag. Valt wat voor te zeggen natuurlijk. Ik ben het toch maar eens gaan vragen bij de receptie. "Pas op dat u niet klemkomt tussen te deuren", zo bleek het bordje officieel te betekenen. Tuurlijk! Dat ik daar zelf niet op was gekomen! Maar misschien de bordjes voortaan toch maar niet maar laten ontwerpen door het neefje van de directeur dat zo leuk kan tekenen?