Zoeken in deze blog

25 februari 2014

Zakkenrollers winkelen óók

Amsterdam Oost, Dappermarkt


Dit is een BabyBord. Een BabyBord spreekt de voorbijganger aan alsof hij een kind is en dit bord, dat winkelend publiek wijst op zakkenrollers, is daar een mooi voorbeeld van. De boodschap dat zakkenrollers óók winkelen is grappig. Ha ha, 'winkelen'. De getekende dame die met ogen als een zeehondje over straat wandelt zonder te beseffen hoe verleidelijk haar handtas achter haar aan bungelt maakt het geheel nog iets kinderachtiger.

Maar dit is mijn persoonlijke mening. Ik vind het persoonlijk niet prettig als ik word aangesproken als een kleuter. Maar het zou best kunnen dat dit soort humor wél werkt. In de wereld van de reclame is het ook vrij gebruikelijk om humor in te zetten. Het bord trok in elk geval wel mijn aandacht, dus dat is positief. Maar zou er ooit onderzoek zijn gedaan naar wat het beste werkt bij communicatie op straat?  Of in de reclame? En met 'werken' bedoel ik dan twee zaken: opvallendheid (het bordje zien) en effectiviteit (je handtas opbergen). Ik ben heel benieuwd wat daarover bekend is.

24 februari 2014

Ook in bordenland heerst de polder

Tilburg, oktober 2013

De Tilburgse Wandelboslaan (sic).  Een fietsstraat, zo zegt het grootste bord. Waarop je, volgens het kleine broertje eronder, ook met de brommer, de motor en de auto mag rijden. En wel beide kanten op, zo kraait Benjamin onderaan er achteraan. Wat mag er dus niet, zou je zeggen? Is het niet een gewone straat en hadden al die borden beter achterwege kunnen blijven?

Het antwoord is "ja", maar ook weer "nee".  Officieel bestaat de fietsstraat niet. Maar in de praktijk schieten ze als paddo's uit de grond, waarbij elke gemeente z'n eigen variant - en dus ook bord - verzint. Het hoofddoel is de veiligheid van de fietser,  maar als elke gemeente maar wat doet is het twijfelachtig of dat hoofddoel wordt bereikt, zo bevestigt recent onderzoek.

Het is bij een bord uit Tilburg wellicht wat wrang om op te merken, maar fietsstraten zijn net wiet: hoog tijd om te legaliseren. En tot de tijd dat we daarvoor de guts hebben dan maar onderwerpen aan dezelfde (AHOJ-G) criteria die we hanteren voor coffeeshops: geen reclame, ingrijpen bij overlast en vooral weghouden bij jongeren (en andere minder ervaren verkeersdeelnemers).

Overigens: kent u het rapport De Belgen doen het beter nog? Dat zorgde een paar jaar geleden voor nogal wat opschudding in bestuurlijk Nederland. Maar ook hier wordt het weer bewaarheid. De Belgen zorgden al in 2012 dat het concept fietsstraat in hun Wegcode werd opgenomen.  Met een eenduidig bord, in het hele land hetzelfde. Tja, het kán wel dus.


20 februari 2014

Steile brug met scherpe... Boem!


 
Amsterdam Centrum
 
 
Dit bord staat - u raadt het al - aan de voet van een steile brug met een scherpe bocht aan het eind. Maar wie heeft er tijd om dit bord te lezen als hij net keihard naar beneden raast?
 
Voor buurtbewoners die deze brug hebben overleefd is het bord niet nodig: zij weten het al. Dus het bord is voor mensen die hier voor het eerst komen. Maar als je de moeite neemt om de tekst te lezen, is het al te laat. Dan wordt dit BrilBord dus een BotsBord. Je kan het ook een 'mosterd na de maaltijd' bord noemen, trouwens.
 
Wat er dan wel moet gebeuren? Misschien moeten er niet zulke steile bruggen met scherpe bochten aan het eind worden gebouwd. Of je zet het bord aan de andere kant van de brug - dat kan natuurlijk ook. Wellicht is dit bord er zelfs niet om ongelukken te voorkomen, maar zodat de overheid kan claimen je gewaarschuwd te hebben voordat je de hekken in vliegt.

12 februari 2014

Niet in de afgrond stappen, por favor




La Gomera, 2014

Als je eenmaal begint met bordwatching, ben je verslingerd. Dat geldt ook voor onze trouwe buitenlandcorrespondent, Paul van Soomeren. Hij zag dit prachtige staaltje huisvlijt dat de voorbijganger er kennelijk op moet wijzen dat het onverstandig is over het hekje te stappen.

Er zijn heel veel bijzondere aspecten aan dit bordje. De wijze van inmetselen in de muur: uiterst verzorgd. De combinatie van tegeltje en verkeersbord: opvallend en effectief. En de iconische stijl die meer zegt dan duizend woorden. Er zit geen woord Spaans bij.