Zoeken in deze blog

23 augustus 2024

De inwoners van Mandelo zijn het zat


Mandelo, Italië
(Gemaakt door Rejo - waarvoor veel dank)


Dit bordje doet een beroep op hondeneigenaren om de poep op te ruimen. Er staat onder de foto:

"De inwoners van Mandelo hebben er genoeg van !! Uw hond kan niet zelf opruimen, help hem zijn souvenirs te verzamelen."

Het valt Rejo - de fotograaf die het bordje spotte, waarvoor dank - op dat er wel heul veul tekst nodig is voordat het bord tot een duidelijk punt komt. Bovenaan staan vijf tekstregels met informatie over de autoriteit die het bordje plaatste: de lokale politie. Ik denk dan meteen: als het echt een bord van de politie zou zijn, zou dat er niet op staan, want op verkeersborden staat toch ook niet dat die zijn geplaatst door de overheid? Dus dit is huisvlijt van iemand die graag wilde leunen op het gezag van de politie.

Dan die grappig bedoelde foto van een hond met een stoffer en blik. Met daaronder die tekst dat de inwoners het zat zijn. En dan pas, helemaal onderaan, de uitsmijter: "Overtreders worden gestraft met een boete van € 175,00". Aha.


16 augustus 2024

Huh?


(Ergens in Italië - ingezonden door Rejo, waarvoor weer veel dank!)


Dit is, zoals Rejo schreef, bijna een kunstwerk. En zoals een goed kunstwerk betaamt zijn er verschillende interpretaties mogelijk. Zijn die twee afritten met cirkels rotondes of verboden om in te rijden?

Mij deed het plaatje direct denken aan fractals: de wiskundige geometrische vormen waarbij de kleine onderdelen hetzelfde zijn als de grote onderdelen. Je kunt er oneindig ver mee inzoomen en elke keer ongeveer hetzelfde zien. Fractals worden gebruikt om ingewikkelde structuren mee te begrijpen zoals sneeuwvlokken en sterrenstelsels.


We zullen waarschijnlijk nooit weten wat de creatieve geest achter dit kunstwerk in Italië precies heeft bedoeld. Maar is het niet veel mooier om de betekenis gewoon onbenoemd te laten en elke voorbijganger een eigen verhaal te laten construeren?

1 augustus 2024

Geef het goede voorbeeld


Amsterdam Oost



Wat een sympathiek en goed bord. Geef het goede voorbeeld. Wacht bij rood. Het doet een appèl op ons allemaal en geeft een handelingsperspectief. Niet dreigen met straffen, maar belonen van gewenst gedrag.

Kniesoor die dan gaat zeuren over het feit dat op de foto een fietser op de stoep staat (waar je niet mag fietsen...)