Geslaagde en minder geslaagde voorbeelden van borden waarmee de overheid ons gedrag probeert te beïnvloeden. Marnix Eysink Smeets en Sander Flight verzamelen en bespreken sinds 2013 opvallende exemplaren. De teller staat inmiddels op bijna vierhonderd borden.
1 december 2021
De oudste wandelroute van Nederland
1 november 2021
Drink geen alcohol op straat. Dank je wel.
1 oktober 2021
Fietsstraat
6 september 2021
Ja, echt waar!
1 september 2021
Matig uw snelheid i.v.m. zonk
Dit ziet er als een professioneel verkeersbord uit, maar toen ik het zag dacht ik toch even dat het een grap was. Zonk? Wat is zonk? Dat weet volgens mij bijna niemand. Maar wat doet het er eigenlijk toe: het enige doel is om de snelheid te matigen. Dat doel is bereikt want ik ben even afgestapt om een foto te maken.
Een zonk is trouwens een ondiepe laagte tussen twee heuvels of een laagte of zakking in een weide.
16 augustus 2021
PAS OP !!!!!!!
Zoals iedereen weet komt een boodschap beter over als je er veel uitroeptekens achter zet. Met dank aan Mark die de foto maakte en mailde.
1 juli 2021
Deze kant wel BBQ-en, die kant niet BBQ-en
1 juni 2021
Schone stoep
Meestal kennen we het label "Beheerbord" toe aan borden die juist niet worden beheerd. Maar kijk nou eens naar deze stoeptegel. Schone stoep sinds februari 1989. Dat is 32 jaar geleden en de stoeptegel is nog steeds schoon. Vooral bij borden op de grond zie je veel slijtage, maar deze tegel wordt keurig beheerd.
1 mei 2021
Het loopt even anders
Onderstaand voorbeeld laat dat ook mooi zien. Twee, of eigenlijk drie, borden die hetzelfde vertellen. Hier zijn de verschillen iets minder groot. Ik vraag me in dit soort gevallen altijd af wat de persoon dacht die zijn bord naast het reeds aanwezige bord ophing: "Twee borden zeggen meer dan een"?
1 april 2021
Zangfietspad
Oosterdok, Amsterdam
Wat een lief bordje en wat ontzettend profi uitgevoerd. Dat zie je niet vaak. Het duurde even voordat ik door had wat er nou eigenlijk mee werd bedoeld. En toen vroeg ik me af of het ironisch was, maar ik denk het niet.
1 maart 2021
Dit "bord" is gemaakt door iemand die persoonlijk een eind gaat maken aan afvaldumpingen. Of - zoals het in de taal van de gemeente heet - naastplaatsingen (Rotterdam) of bijplaatsingen (Amsterdam, Den Haag en de meeste andere gemeenten).
Het probleem van de bijplaatsing is hardnekkig. En een geweldig sociologisch experiment. Want hoe doe je hier iets aan?
Interessant is dat er een bijplaatser in ons allen schuilt. Stel je voor: je hebt een afvalzak, de container is vol, het regent en er ligt al een hele berg andere zooi naast de container. Dan is het toch niet zo erg om er nog een zakje bij te zetten? De gemeente komt het toch over een paar uur ophalen. Gaat u dan echt met uw afval terug naar huis om het nog een paar dagen op het balkon te laten stinken?
Maar je kan natuurlijk ook een afvalcontainer verder lopen. En op die bijplaatser richt deze instant BurgerBord maker zich: "nee, ASO!"
Het is een soort naming en shaming, maar dan zonder naming. Best heftig, vind ik. Heel benieuwd wat er uit het evaluatieonderzoek blijkt.
1 februari 2021
Zoek oogcontact
Amsterdam, Tropenmuseum
Wat een prachtig bord is dit. Wel veel uitroeptekens (drie!!!) en een wat cryptische boodschap. Ik weet bijvoorbeeld niet wie er nou wordt opgeroepen oogcontact te zoeken: het bouwverkeer of de fietser.