Zoeken in deze blog

25 mei 2019

#Doeslief!

IJburglaan, Amsterdam, mei 2019

Ik heb een ontzettende hekel aan Sire's recente doeslief-campagne. Die gaat immers voorbij aan alles wat we over gedragsverandering weten. De campagne legt de nadruk op het negatieve, waardoor het niet ondenkbeeldig is dat juist ongewenst gedrag wordt gestimuleerd. Maar in het geval van dit bord stap ik toch maar even over mijn aversie heen. Want moet deze tekst nou écht zo?

Vanochtend kreeg ik gelukkig een beta-versie van de nieuwe Google Translate binnen. Die kan ook vakjargon aan. Briljant. Dus zette ik de bordtekst net om: van Jeukende Juristentaal naar Nederlands voor Normale Mensen. En wat blijkt er dan te staan?

Wij maken hier voor u een ruimere en mooiere fietsparkeerplaats. Daarom kunt u vanaf maandag 20-5 a.s. uw fiets hier enkele dagen niet parkeren.  U helpt ons en uzelf door uw fiets op tijd weg`te halen. Lees om nare verrassingen te voorkomen ook even de kleine lettertjes hieronder: ivm werkzaamheden en/of op grond van art. 4.2. en/of 4.27 van de APV  worden vanaf 20-5 (brom)fietsen hier verwijderd. Sloten worden niet vergoed. Fiets weg? Bel Fietsdepot: 020-33 44 522. 

Tja. Ik durf een aardig weddenschapje aan dat zo'n tekst ertoe leidt dat veel meer mensen hun fiets elders neerzetten. Met minder irritatie en meer waardering. En al helemaal als ook aangegeven staat waar de fiets in die periode wél neergezet kan worden.

Misschien een idee dus dat ook de gemeente Amsterdam eens met de nieuwe vertaalapp aan de slag gaat? En de bordteksten wat mensvriendelijker opstelt? Anders gezegd, gemeente.....doeslief?


6 mei 2019

fiets fout = fiets weg

Peter Geukes, trouw bordwatcher, mailde ons:


Station Heemstede-Aerdenhout


"Een fiets is natuurlijk hartstikke fout. De vele auto's die in deze rijke gemeente bij het station geparkeerd staan, zijn daarvan de stille getuigen. Maar wat te doen bij fiets = weg? Bij de fietsenstalling geeft de gemeente zelf het antwoord: 'Het zijn de fietsendieven, sukkel!' Zou de gemeente een geheime afspraak hebben met het dievengilde? Pak alleen de foute fietsen en laat de rest maar staan!





1 mei 2019

Hier werken elke dag 38 tuinmannen


Park rondom Eiffeltoren, Parijs


"Hier werken elke dag 38 tuinmannen en onderhoudspersoneel naast 17 gastheren en toezichthouders van de stad Parijs die zorgen voor deze Parijse tuin."

Met daaronder een setje van twaalf foto's die laten zien hoe mooi het park is als er geen troep op de grond ligt.

Ik vind dit een briljante manier om mensen te doordringen van het feit dat ze zuinig moeten zijn op het park.