Geslaagde en minder geslaagde voorbeelden van borden waarmee de overheid ons gedrag probeert te beïnvloeden. Marnix Eysink Smeets en Sander Flight verzamelen en bespreken sinds 2013 opvallende exemplaren. De teller staat inmiddels op bijna vierhonderd borden.
26 november 2013
IJmuiden, enjoy it!
Tja, wat moeten we over dit bord nu zeggen. Dat IJmuiden je een fijne uitgaansavond wenst ("enjoy it")? Dat in de kleine lettertjes staat dat je je daarbij wel een beetje moet gedragen.....? En dat die kleine lettertjes wel een heel klein beetje héél groot zijn uitgevallen?
De politie - zo verraadt de huisstijl - weet met dit bord een heerlijke sfeer van gastvrijheid en gezelligheid te creëren. Met de temperatuur van een koelcel in de nabijgelegen visafslag. Ja, IJmuiden, Enjoy It! Wij krijgen opeens ook enorme trek in een borrel....
18 november 2013
Opgeheven vingertje
Leyweg, Den Haag
Hier zien we een mooi voorbeeld van een BijzonderBord met huisvlijt van een, vermoed ik, boze bewoner. Het is trouwens ook een BabyBord vanwege de plaatjes die wel uit een kinderboek lijken te komen. En wat een prachtig opgeheven vingertje - letterlijk. Wat ik vooral zo mooi vind aan dit bord, is dat de uitstraling van echte verkeersborden is geleend: een rechthoekig informatiebord en een driehoekig verbodsbord.
De boodschap is echter niet consequent en dat maakt het bord tot een wat verwarrend geheel. We worden eerst streng toegesproken: de toegang tot deze binnentuin is verboden en het artikel uit het wetboek van strafrecht wordt genoemd om dat verbod te bekrachtigen. Daaronder wordt de strenge boodschap echter genuanceerd in forse HOOFDLETTERS: de tuin is namelijk wel toegankelijk voor bewoners. Maar daarna komt het opgeheven vingertje weer terug, want denk maar niet dat bewoners hun gang kunnen gaan: geen bloemen plukken, geen honden en geen spelende kinderen. Zo gaan we van ´nee´, via ´ja´ weer terug naar ´nee´: best veel voor één bord.
5 november 2013
Keep it simple
Rijnboulevard, Dusseldorf, zomer 2013 |
De boodschap op dit bord is kinderlijk eenvoudig. En juist door het plaatje van de essentie overtuigend geworden, zo merkte ik. Juist het eenvoudige plaatje ontlokte mij het gevoel dat ik hier natúúrlijk de boel niet ga blokkeren. Zou Pol gelijk hebben?
3 november 2013
Happy Halloween
Omdat mijn fiets daar stond?
Oktober 2013 - Twitter/Utrecht |
Als je dit bordje ziet hangen weet je in ieder geval dat hier stront aan de knikker is (of recent was). In ieder geval lijkt het bord dus iets angstigs over de staat van de plek te zeggen. Maar als je de reacties op twitter (waar wij dit Utrechtse bordje oppikten) mag geloven zegt het bord minstens zoveel over de staat van onze rechtsstaat. Omdat mijn fiets daar stond? twitterde Folkert Jensma dan ook fijnzinnig.
"Omdat mijn fiets daar stond" is de titel van een documentaire uit 1966 van Louis van Casteren over keihard optreden van de Amsterdamse politie tegen 'provo's' rond het huwelijk van Beatrix en Claus. De film riep forse vragen op over de legitimiteit/rechtsstatelijkheid van dat optreden.
Abonneren op:
Posts (Atom)