Geslaagde en minder geslaagde voorbeelden van borden waarmee de overheid ons gedrag probeert te beïnvloeden. Marnix Eysink Smeets en Sander Flight verzamelen en bespreken sinds 2013 opvallende exemplaren. De teller staat inmiddels op bijna vierhonderd borden.
18 oktober 2013
Tunnel van de Toekomst meets Bello
Dit bord vonden we laatst in Oss, naast de Tunnel van de Toekomst. De innovatieve tunnel die fietsers onder de even innovatieve Weg van de Toekomst doorvoert. Een cleane, strakke, omgeving vol technische hoogstandjes en modern design. Waarin echter wel volgens de regels der kunst voor de trein gewaarschuwd moet worden. Zou de plaatser de ironie van dit BelloBord gezien hebben?
Maar geloof het of niet, voor zover wij hebben kunnen nagaan hebben we hier domweg nog geen ander bord voor. Misschien maar goed ook. Want had u hier liever Fyra gezien?
Voor de jongeren onder ons: Bello was de koosnaam die nogal eens aan de laatste stoomtreinen in Nederland werd gegeven. Zo hier en daar vindt u nog een echte Bello, zoals ook nu nog bij de museumtram Hoorn-Medemblik: een levensechte hakkepuf, mét stoomwolken.
14 oktober 2013
Beheer uw bord, anders doet een ander het voor u
Amersfoort (foto: Paul van Soomeren)
Als je een camera ophangt, doe je dat om toezicht te houden. Via de camera hou je alles schoon, heel en veilig. Tenminste: dat idee wil je geven. Om de voorbijgangers daarvan op de hoogte te brengen, hang je een bordje op. Maar dat bordje zelf moet je dan wel schoon en heel houden, anders gaat de voorbijganger zich toch afvragen of je wel zit op te letten. In Amersfoort ging het helaas mis, zo blijkt uit deze foto (die we ingezonden kregen van bordwatcher Paul van Soomeren). Een perfect voorbeeld van een BeheerloosBord. Overigens is Amersfoort niet de enige gemeente: eerder maakte ik al een foto in Den Haag.
11 oktober 2013
Eén sticker zegt vaak meer dan duizend borden
Hollands Spoor, Den Haag
Hier praten twee stemmen door elkaar heen. Het bord was oorspronkelijk van de gemeente en de politie en de boodschap was dat hier cameratoezicht is. Daarna kwamen de gewone mensen en die plakten hun stickers over die boodschap heen. Daardoor is de oorspronkelijke boodschap van het bord, Hier is toezicht, veranderd in het tegenovergestelde: Hier is helemaal geen toezicht. De stickers zijn het bewijs. De overheid wilde iets moois doen in de straat, maar is daarna nooit meer terug gekomen om te controleren of het is gelukt. Het is een BeheerloosBord: een stil slachtoffer van voorbijgangers. Alhoewel, 'stil' slachtoffer? Eigenlijk is dit bord best luidruchtig.
9 oktober 2013
Use it, Lose it
De Pijp, Amsterdam |
Dit Amsterdamse bord is de oervariant van het Bangbord (met dank aan Amsterdams gemeenteraadslid Jan Hoek voor de term). Als je het imago van Amsterdam als gevaarlijke stad wilt onderstrepen moet je het zo doen. Want wat denk je als je een gezellig dagje uit in Amsterdam hebt en je ziet her en der dit soort bordjes staan? 'Dan moet het hier immers wel écht niet pluis zijn. Maar wat nog veel erger is: op een aantal plaatsen staan deze bordjes al jaren. Daarmee zegt de politie in feite dat ze allang weet dat er hier vaak sprake is van straatroven, maar dat ze er domweg niets tegen weten te doen. Daarom is het dus wellicht inderdaad een Bangbord, minstens zozeer nog is het een BeschaamBord. Wij zijn niet de eersten en ook zeker niet de enigen die het zeggen. Wanneer zou de politie er nu eens wat mee doen?
8 oktober 2013
Kan het misschien met nóg iets meer tekst?
Leidseplein, Amsterdam
Een prachtig voorbeeld van een BrilBord. Neem even rustig de tijd om deze brief van de overheid aan de bewoners en ondernemers te lezen. En? Weet u nog wat u zojuist hebt gelezen? Wij ook niet. En dat terwijl het eigenlijk vrij eenvoudig is: we moeten ons huisvuil voorlopig hier neerzetten omdat de straat is opgebroken. Dat mag alleen op dinsdag en vrijdag. Bedrijven volgens contract.We hebben hier te maken met een schoolmeester die zijn bord helemaal vol kalkt om misverstanden te voorkomen. Resultaat? Eén groot misverstand. Waarom hangen hier twee borden met een totaal andere insteek en 'taal'? Het lijkt wel of de borden onderling om aandacht vechten. Dit is geen pedagogisch verantwoord onderwijs, dit is een schizofreen die teveel woorden nodig heeft om iets heel eenvoudigs duidelijk te maken.
Dacht 't wel.
Balistraat, Amsterdam
Is dit nou een BriljantBord of een BeginnersBord? Een mannetje met een rode trui staat sinds kort overal in Amsterdam op containers en roept ons op onze spullen niet naast de container neer te zetten. Het mannetje spreekt me aan: met z'n armen over elkaar heeft hij iets onverzettelijks, maar zijn woorden zijn joviaal. 'Dacht 't niet', zegt 'ie. Hij valt ook meer op dan een bordje op een paal: hij hangt op ooghoogte, die opvallende trui en die tekstwolkjes trekken je ogen als vanzelf naar hem toe. Hier is een vormgever aan de slag geweest die iets begrijpt van communicatie. Het buurtmannetje heeft zelfs een eigen Facebookpagina. Hij leeft.
Maar het buurtmannetje leeft natuurlijk niet echt en staat daardoor enorm voor paal. Hij appelleert aan de norm dat we samen de buurt schoonhouden. Door zijn kordate uiterlijk wekt hij de indruk dat hij desnoods eigenhandig de boel wel zal opruimen. Maar op de foto zien we dat hij is ontmaskerd als de levenloze sticker die hij is. Die berg afval naast de container heeft een andere boodschap: 'Dacht 't wel.' Het bordje is briljant, maar niet genoeg. Als je stevig inzet op communicatie, moet je net zo steving inzetten op opruimploegen en handhavers om de boodschap waar te maken.
Maar het buurtmannetje leeft natuurlijk niet echt en staat daardoor enorm voor paal. Hij appelleert aan de norm dat we samen de buurt schoonhouden. Door zijn kordate uiterlijk wekt hij de indruk dat hij desnoods eigenhandig de boel wel zal opruimen. Maar op de foto zien we dat hij is ontmaskerd als de levenloze sticker die hij is. Die berg afval naast de container heeft een andere boodschap: 'Dacht 't wel.' Het bordje is briljant, maar niet genoeg. Als je stevig inzet op communicatie, moet je net zo steving inzetten op opruimploegen en handhavers om de boodschap waar te maken.
7 oktober 2013
Gezellig hier!
Centrum Amersfoort, september 2012 |
Abonneren op:
Posts (Atom)